Home » Geschiedenis van de speeddate

Geschiedenis van de speeddate

Tags: | ⏱ Leestijd: 2 minuten

Waarschijnlijk zie jij nu overal om je heen mensen deelnemen aan speeddates. Mensen speeddaten tegenwoordig voor de liefde, maar ook voor sollicitatiegesprekken, netwerkbijeenkomsten, et cetera.

Speeddaten is daarmee een snel toenemende methode om eenvoudig, ongedwongen en vooral op een uiterst effectieve wijze mensen te leren kennen. Wij zijn een een klein stukje terug in de tijd gegaan om te kijken waar speeddaten vandaan komt.

Terug in de tijd

We nemen je mee naar het eind van het vorige millennium. Terug naar 1998, naar Bevery Hills, in de Verenigde Staten.

De rabbijn Yaavoc Deyo, van de Joods Orthodoxe organisatie Aish HaTorah, was op zoek naar een manier om jonge Joodse singles met elkaar in contact te brengen. Helaas was het internet nog maar beperkt, om over apps zoals Tinder te zwijgen.

Rabbijn Deyo en zijn studenten waren om die reden op zoek naar een creatieve manier om Joodse singles met elkaar in contact te brengen. Uit een creatieve brainstorm ontstond uiteindelijk het concept van “round robin dating”, of speeddating, waarbij singles in de gelegenheid werden gesteld hun toekomstige wederhelft te ontmoeten. De nadruk lag hierbij ook specifiek op trouwen.

Speeddating ging viral

Nadat Rabbijn Deyo en zijn studenten in Los Angelos hun methode voor daten hadden benoemd tot ‘SpeedDating’, werd het allereerste SpeedDating event gehouden in Pete’s Café in Beverly Hills, eind 1998. Dit bleek een enorm succes! Vele jonge singles ontmoeten leuke andere singles en huwelijken ontstonden. ‘SpeedDating’ is tot op heden zelfs een geregistreerd handelsmerk van Aish HaTorah.

Na 1998 werd het concept van speeddaten nog een aantal keren verfijnd. Zo gingen de oorspronkelijke speeddates terug van 10 naar 7 minuten, of zelfs 3 minuten. Vanaf 1999 werd het fenomeen speeddaten steeds verder verspreid over de wereld. Steeds meer mensen, van verschillende culturele en religieuze afkomsten, gebruikten speeddaten voor het ontmoeten voor hun liefde. Alleen in de Verenigde Staten bestaan er nu al meer dan 100 bedrijven die speeddates aanbieden. Geen gek idee geweest, toch?

Speeddaten nu vs. Speeddaten van toen

Eigenlijk is er weinig verschil tussen het speeddaten van vroeger en dat van nu. “Vroeger” zaten de mannelijke deelnemers aan een speeddate event aan een kant van een lange tafel. De vrouwen zaten aan de andere kant. De mannelijke deelnemers draaiden door nadat er op de bel werd geslagen. Nadien zijn er wel wat andere innovatievere methoden ontstaan, maar het hoofdprincipe blijft hetzelfde.

Speeddaten bij 123Speeddate

De speeddates van 123Speeddate zijn zo opgezet dat je in staat wordt gesteld om de leukste singles in jouw stad te ontmoeten. Dit is weinig anders dan bij de SpeedDating events van rabbijn Deyo. Het grootste verschil is dat wij je niet willen aanzetten tot een huwelijk. Mag wel, hoeft niet! 😉

Groetjes,

Marieke van 123Speeddate
💌  welkom@123speeddate.nl

Categorieën

8,6 waardering

Tijdens onze pilot waardeerden onze gasten ons met een 8,6!

100+ events

We gaan jaarlijks 100+ events organiseren door heel Nederland.

Voor iedereen

Je bent bij ons welkom, ongeacht je voorkeuren, afkomst of whatever.

Kunnen we je wellicht ergens mee helpen?

Onze laatste artikelen

We schrijven regelmatig over de liefde, dating en speeddaten. Hieronder vind je onze laatste artikelen. 

Waarom speeddaten zo ontzettend leuk is

Waarom speeddaten zo ontzettend leuk is

“Ik was zo ontzettend zenuwachtig voordat de speeddate avond begon!”. Het is een opmerking die wij vaak horen. Maar net zo vaak horen wij meteen daarna: “maar het was echt hartstikke leuk!”. Bij een avondje speeddaten denk je al gauw aan ongemakkelijke, korte...

Uiterlijke voorbereiding op een speeddate

Uiterlijke voorbereiding op een speeddate

Dus je hebt overmorgen die speeddate waar je al twee weken naar uitkijkt. Spannend natuurlijk. Waarschijnlijk denk je er op voorhand goed over na hoe je zo leuk mogelijk voor de dag komt. Dat zit natuurlijk vooral in je persoonlijkheid. Maar eerlijk is eerlijk, ook je...

Mentale voorbereiding op een speeddate

Mentale voorbereiding op een speeddate

De voorbereiding op een speeddate is misschien wel net zo leuk als de speeddate zelf. Want tuurlijk, je hebt wellicht wat zenuwen.. maar ook veel voorpret! Laten we meteen aftrappen met de eerste tip in dit artikel: die zenuwen mogen er gerust zijn. Ze zijn niet meer...